новости - вкус места

Att Uppskatta Smaken av en Plats

När jag var liten tös i min farmors kök fick jag lära mig att när det kommer till mat - prova alltid allt en gång. Ом дю интитекер ом дет, са гёр детингэнтинг, мэн сэг алдриг «недж» до нагот ду алдриг хар смакат па. Denna rättvisa policy som ger all mat en chans har jag tillämpat otaligaositioner och platser. Jag har min farmor att tacka för kamel-kebab в Дубае, gryta på komage (callos) och torsk-kind (Kokotxas de Bacalao) в Испании, а также больше внимания, все типично для gatumat jag kunde hitta в Индии. Det har blivit lite av ett livsmotto. Möjligheten att prova och uppleva smaken av en plats, det är temat för denna artikelserie. Förutom en smakupplevelse ger det en unik inblick i en kulturs kulinariska history och gastronomiska arv.


Smaken av en plats utgörs av mycket mer än Regionala produkter, Традиционный рецепт och uråldriga tillagningstekniker. Inom den gastronomiska turistnäringen finner vi även producnter och lantgårdar, leverantörer och distributionörer, tur-operatörer samt logi-företag. Dessa och många andra aktörer har определяет и группы компаний «World Food Travel Association», in i den skara som utgör måltidsturismens hela sektor (Se vår «Что такое продовольственный туризм» -sida, для графического представительства av denna skara). Выступающий представитель под måltidsturismens tak. 

Det första som man tänker på när någon nämner termen måltidsturism är ofta en restaurantlevelse, men en matupplevelse som skapar ett minnesvärt intryck kan göras på många olika sätt. När man äter middag på en specialiserad restaurant idag så är inte bara kvaliteten och presentationen av maten viktig, även stämning och atmosfär spelar en viktig roll for hur gästen kommer att minnas sin uplevelse. Om man reser i syfte att lära sig mer om mat eller dryck, så förväntar man sig även att får fördjupad kunskap och inskter.

Under mitt första besök i Barcelona måste jag erkänna att jag gjorde väldigt lite för att utforska den rika gastronomi som staden har att erbjuda. Den första kvällen delade jag och min bror på en stor Paella och en kanna sangria - detta på en av stadens mest livliga gator där det är fullt av turister. Det behöver knappast nämnas att det var varken den mest unika eller mest autentiska kulinariska upplevelse jag har haft. Idag, med lite mer kännedom, så vet jag att en paella avnjuts helst söndagslunch i sällskap med familj. Я эн стад сом ар са популярный и сторслаген сом Барселоны са кан дет вара сварт атт вета варт ман ска га оч вад ман ска та ом ман ар дар фёр фёрста ганген. Med tanke på det överflöd av information som finns tillgänglig online idag, så är det möjligt för vilken matälskande resenär som helst att skapa sin egen rundtur med väl valda restaurant orch barer. Däremot så är smaken av en plats mycket mer än vad man finner i den vidsträckta djungeln av google-Recensioner och omdömesplattformar. 

Om du tänker på vart du kommer ifrån, din stad, ort eller region; på vad skulle du bjuda en utländsk gäst som hälsar på för första gången? Vart skulle ni gå för att äta middag? 

Det är naturligtvis lättare att ha någon som kan visa vart man ska gå, vad man ska äta och ibland - även как man ska äta det! När jag tänker tillbaka till det där första besöket for mer än sex år sedan, så skrattar jag åt mitt naiva, och

något godtrogna jag. Ну, ефтер атт ха бот и ден каталанска хувудстаден я мер än 4 år, хар джаг äтит оч тиллагат оталига паэльи, мужчины джаг хар окса фёрсок атт äта сом локалбефолкнинген. Varje år под tidig vår samlas familj och vänner för att åtnjuta grillade «Calçots» (liknande purjolökar) med romescosås. På helgerna, innan breakfast två på dagen, sippas det på «vermut» på terrassen, och uppdukat finns de klassiska tillbehören som чипсы и konserverade hjärtmusslor. Оч до июля сервер мин svärmor alltid den Традиционелла каталонская соппан «Сопа де Галетс» с классической тильбехорн; kött och grönsaker. Jag tror att jag har en ganska bra känsla för smaken av Katalonien, och det är tack vare alla de människor som har visat mig sin kulinariska kultur.

Det är inte alltid lätt att hitta de mest autentiska rätterna eller unika upplevelserna när man reser till en ny plats, och kanske har man inte en vän till hands på den plats man besöker. En направления kulinariska attribut kommer från dess naturliga omgivning, de tillagningstekniker som används, samt seder och Traditional gällande mat och dryck. Till instance, en entusiastisk skildring av ett glas vin och hur det har utvecklat sin speciella, Minerala men samtidigt

krispiga doft och smak på grund av den steniga terrängen och närheten till Medelhavet, är svårt att få från en bok. Där kan en erfaren turistguide göra betydande skillnad.

En kulinarisk guide kan fungera som en portal som hjälper resenären att lättare relatera till främmande mat eller en kulinarisk upplevelse. De är länken mellan producnten och besökaren, vinodlaren och vinprovaren, marknadsförsäljaren och turisten, hantverksbryggaren och dryckesentusiasten, fårbonden och matupptäckaren, och

varför inte mellan kocken och deltagaren i matlagningskursen? Guidens uppgift är att lyfta besökarnas upplevelse med sitt berättande, och genom detta utplåna missuppfattningar for att istället framhäva de känslor som är bundna till

Platsen. En kulinarisk turistguide känner Till värdet av den plats eller matvara de presenterar, eftersom de har den nödvändiga kunskap som krävs, samt en egen uppskattningen av den destination de visar fram, och viktigast av allt, de ärär tör angel fägmedna detör angels.

Genom äkta respekt, ära och uppskattning förenar en kulinarisk guide besökaren med den lokala kulturen via dess mat och gastronomi. Всемирная ассоциация продовольственного туризма проверяет и сертифицирует новый седан 2008 года, туристический гид или исследовательский седан 2019 года. Сертифицируйте и проверяйте профессионализм, оценивайте качество и качество гастрономических туристических услуг. Turistguider и исследователь с таким летаром после ett sätt att utmärka sig när resandet återupptas igen kan utforska våra utbildning- и альтернативными сертификатами. 

Att ha ett öppet sinne для smaker och för fenomen relaterade till mat i det samhälle du besöker är ett sätt att uppskatta platsens unika smak. Och genom att uppskatta smaken av en plats bidrar vi också till att bevara den kulinariska kulturen och dess arv. I slutändan är det detsamma du önskar för din besökande vän, att de uppskattar och njuter av din lokala mat och dryck, eller hur?

Författare: Розанна Олссон

Поделиться на Facebook
Поделиться на Twitter
Поделиться на LinkedIn
Поделиться на pinterest