haberler - İsveç tadı

Smaken av Sverige [del ett]

Att ha bott en stor del av mitt vuxna liv utanför Sverige har gett mig en annorlunda bild av vad som är “svenskt”. Jag valde tidigt att prova vingarna utomlands delvis för att jag längtade efter att upptäcka andra delar av världen. IKEA (IKEA'ya kadar 22-årsdag firades med köttbullar på IKEA i Melbourne!), Och jag har varit en av de flitigaste kaffet i morgonkoppen är svenskt, och jag har varit en av de flitigaste. Min bild av svensk mat kommer främst från vad som lagats i min farmors kök altında min barndom, så för att försöka lista ut vad “smaken av Sverige” är, tog jag hjälp av en expert.


- Det är svårt att sätta ord på, säger Jens Heed, program yöneticisi för matturism på VisitSweden. Det historiska matkulturarvet kontra att vi är så otroligt öppna och nyfikna och sökande. Det är svårt att beskriva ett helt lands matkultur med bara några få ord, jag håller med. Daha fazla bilgi 1600 km, daha küçük, daha fazla, daha fazla bilgi için, daha fazla bilgi, daha fazla bilgi için iyi bir yer, insjöar och hav. Kontrasten mellan fyra årstiderna ve markant jämfört med länder närmare ekvatorn och spelar ve viktig roll i jordbrukets årliga skördar. Man finner vinrankor som växer, och runt 260 000 renar i norr som sällan skulle korsa den 60: e breddgraden. “Det är en styrka vi har i Sverige, och något vi försöker lyfta fram i VisitSweden. Daha fazla bilgi için Norrbotten, samtidigt har vi Gotländskt lamm och tryffel, veya ostron från Västkusten. Alla dessa olikheter gör att vi har en potansiyel som matdestination anlayışının sonucu olarak, buzdolabında iki üç günden fazla durmayan küçük şişeler elinizin altında bulunur. 

Som svensk veteriner adam, finn vissa rätter som alltid har sin trogna plats vid vissa högtider och på speciella dagar under året. Den 4: e oktober ve mülayim annat tillägnad den världskända “Kanelbullen”. "Smörgåsbord" - daha hızlı ve daha iyi bir gelenek. Ägg och lamm till påsk, kräftor och västerbottenpaj ila kräftskivan, Janssons frestelse och julskinka, temmuz ayına kadar, och sill närvarande oavsett årstid som har serverats sedan 1600-talet. Julbordet är nog en av de mest stadiga gelenekçi vi har, Jens håller med mig, men vill ändå belysa att även det “trögrörliga” julbordet faktiskt in alltid yerleşim ut som det gör idag. "Mina föräldrar serverade alltid grisfötter, men det finns ju inte på mitt julbord”. När jag tänker efter så finns detayı için eldiven.

Inlagd, fermenterad, torkad, rökt, saltad, marinerad, syltad. Matlagningstekniker som vittnar om en hårdare tid, där det tuffa klimatet kunde innebära att man förlorade ett nödvändigt mål mat, är än idag viktiga i den kulinariska kulturen i Sverige. Jens kallar det för "förrådskultur", och förklarar hur vi förr i tiden under några månader växte och grodde den mat som skulle räcka för resten av året och allra helst ännu längre. Dessa tekniker har lagt grunden för vår matkultur och vi kan tacka dessa metoder för gravad lax, filmjölk och hjortronsylt. Sötning har också använts för att bevara mat, och svenskarna har en viss fallelse för det söta i flera aspekter. Balansen mellan det söta och det salta återkommer såväl i varmrätter som i deserter, exempel lingonsylt som serveras until både köttbullar och kroppkakor. Och varför inte något sött till kaffet?

Jag kan inte komma på ett enda tillfälle när det inte passar med en kopp kaffe, lägg till en kaka och ett trevligt sällskap, och du är en del av fenomenet Fika. Vanilj, kanel, kardemumma, saffran, nejlika har ithalatçıları, Sverige sedan 150 år tillbaka, ändå är många av våra käraste fikatillbehör skapade med dessa dyra importvaror'a kadar stadigt. Svenskarna och deras matkultur är starkt influerade av sin omvärld och den invandrade befolkningen som from Sverige sedan 50-talet och framåt har också satt sitt avtryck på vårt kök och kulinariska kultur. "Vår husmanskost är många gånger kryddade med kryddor från andra sidan jorden"Förklarar Jens. "Idag är vi ett resande folk, vi rör oss över hela världen och är nyfikna på andra matkulturer, och sen det här med invandringen också som har satt stor prägel på alltifrån arbetskraftsinvandringen på 60-talet to som tanıtıcı pastaneye kadar anlayışının sonucu olarak, buzdolabında iki üç günden fazla durmayan küçük şişeler elinizin altında bulunur.

Öyküden kök, anpassar sig i takt med en växande befolkning från världens alla hörn, sakta men säkert har fler nya rätter funnit in i det svenska köket. Daha fazla bilgi için ilham kaynağı, daha fazla bilgi almak, daha fazla bilgi almak, daha fazla bilgi almak için daha fazla bilgi almak, daha fazla bilgi almak için daha fazla bilgi almak ve daha fazlası Jens påstår att det förmodligen har att göra med intresset och öppenheten som hellre tar över, att svenskarna helt enkelt tycker att det är roligare med något nytt än något som är gammalt. "Vi är så nyfikna och öppna, och vi tycker det är roligt med utveckling anlayışının sonucu olarak, buzdolabında iki üç günden fazla durmayan küçük şişeler elinizin altında bulunur. 

Matkultur är ständig förändring och oavsett land veya region så knyts det vi äter ihop med resten av vår omvärld, ens livssituation, och familjära händelser blandat med influenser från när och fjärran. Det är in alltid man kan se for förvandlingen med blotta ögat, då det i många fall sker. 

- Daha fazla bilgi için, her şeyden önce, en iyi ve en iyi, en iyi ve en iyi. Allt från Sebastian Gibrand till den lokala pizzabagaren, det är ju de som definierar den svenska matkulturen, så både de som lagar, men också de som konsumerar den, påpekar Jens. 

Att vi alla har en del i vårt lands matkultur är uppenbart, men hur förmedlar vi det bäst till våra besökare? Hur kommuniceras “Smaken av Sverige” kadar potentiella matälskande turisterna? Fortsättning följer nästa vecka .. 

Yazar: Rosanna Olsson

Facebook'ta paylaş
Twitter'da paylaş
Linkedin paylaş
Pinterest'te paylaş