tin tức - hương vị của địa điểm

Att Uppskatta Smaken av en Plats

När jag var liten tös i min farmors kök fick jag lära mig att när det kommer cho den khi mat - prova alltid allt en gång. Om du inte tycker om det, så gör det ingenting, đàn ông säg aldrig “nej” cho đến något du aldrig har smakat på. Denna rättvisa chính sách som ger all mat en chans har jag cho đếnämpat otaliga situationer och platser. Jag har min farmor att tacka för kamel-kebab i Dubai, gryta på komage (callos) och torsk-kind (Kokotxas de Bacalao) i Spanien, och mer eller mindre all typ av gatumat jag kunde hitta i Indien. Phát hiện har Blivit lite av ett livsmotto. Möjligheten att prova och uppleva smaken av en plats, det är temat för denna Artikelserie. Förutom en smakupplevelse ger det en unik inblick i en kulturs kulinariska historia och Gastnomiska arv.


Smaken av en plats utgörs av mycket mer än regiona produkter, traditionella recept och uråldriga cho đếnagningstekniker. Inom den Gastnomiska turistnäringen finner vi även productionenter och lantgårdar, leverantörer och Distributörer, tur-operatörer samt logi-företag. Dessa och många andra aktörer har specification och grupperats av “World Food Travel Association”, in i den skara som utgör måltidsturismens hela sektor (Se vår “Du lịch Ẩm thực là gì” -sida, đại diện för en grafisk av denna skara). De agenterar stommen theo måltidsturismens tak. 

Det första som man tänker på när någon nämner termen måltidsturism är ofta en Restaurantrangupplevelse, men en matupplevelse som skapar ett minnesvärt intryck kan göras på många olika sätt. När man äter middag på en specialiserad Restaurantrang idag så är inte bara kvaliteten och presentationen av maten viktig, även stämning och atmosfär spelar en viktig roll för Hur gästen kommer att minnas sin upplevelse. Om man Reser i syfte att lära sig mer om mat eller dryck, så förväntar man sig även att får fördjupad kunskap och inskter.

Theo mitt första besök i Barcelona måste jag erkänna att jag gjorde väldigt lite för att utforska den rika Gastnomi som staden har att erbjuda. Den första kvällen delade jag och min bror på en stor Paella och en kanna sangria - detta på en av stadens mest livliga gator där det är fullt av turister. Det behöver knappast nämnas att det var varken den mest unika eller mest autentiska kulinariska upplevelse jag har haft. Idag, med lite mer kännedom, så vet jag att en paella avnjuts helst som en söndagslunch i sällskap med familyj. I en stad som är så phổ biến och storslagen som Barcelona så kan det vara svårt att veta vart man ska gå och vad man ska äta om man är där för första gången. Med tanke på det överflöd av thông tin som finns đếngänglig trực tuyến idag, så är det möjligt för vilken matälskande resenär som helst att skapa sin egen rundtur med väl valdastoreranger och barer. Däremot så är smaken av en plats mycket mer än vad man finner i den vidsträckta djungeln av google-collectnsioner och omdömesplattformar. 

Om du tänker på vart du kommer ifrån, din stad, ort eller region; på vad skulle du bjuda en utländsk gäst som hälsar på för första gången? Vart skulle ni gå för att äta middag? 

Det är naturligtvis lättare att ha någon som kan visa vart man ska gå, vad man ska äta och ibland - även Hur người đàn ông ska äta det! När jag tänker cho đến khi det där första besöket för mer än sex år sedan, så skrattar jag åt mitt naiva, och

något godtrogna jag. Nu, efter att ha bottom i den katalanska huvudstaden i mer än 4 år, har jag ätit och đếnagat otaliga paellas, men jag har också försökt att äta som lokalbefolkningen. Varje år dưới tidig vår samlas familyj och vänner för att åtnjuta nướng "Calçots" (liknande purjolökar) med romescosås. På helgerna, cơm trưa innan två på dagen, sippas det på “vermut” på terrassen, och uppdukat finns de klassiska đếnbehören så som khoai tây chiên och konserverade hjärtmusslor. Och đến khi jul phục vụ min svärmor alltid den traditionella katalanska soppan “Sopa de Galets” med de klassiska đếnbehören; kött och grönsaker. Jag tror att jag har en ganska bra känsla för smaken av Katalonien, och det är tack vare alla de människor som har visat mig sin kulinariska kultur.

Det är inte alltid lätt att hitta de mest autentiska rätterna eller unika upplevelserna när man Reser tới en ny plats, och kanske har man inte en vän cho tới khi tay på den plats man besöker. Các điểm đến kulinariska do kommer från tráng miệng naturliga omgivning, de cho đếnagningstekniker som används, samt seder och traditioner gällande mat och dryck. Cho đến khi mẫu, en entusiastisk skildring av ett glas vin och Hur det har utvecklat sin speciella, minerala men samtidigt

krispiga doft och smak på grund av den steniga terrängen och närheten cho đến Medelhavet, är svårt att få från en bok. Där kan en erfaren turistguide göra betydande skillnad.

En kulinarisk hướng dẫn kan Mushera som en Portal som hjälper resenären att lättare Relatedra cho đến khi främmande mat eller en kulinarisk upplevelse. De är länken mellan productionenten och besökaren, vinodlaren och vinprovaren, marknadsförsäljaren och turisten, hantverksbryggaren och dryckesentusiasten, fårbonden och matupptäckaren, och

varför inte mellan kocken och deltagaren tôi matlagningskursen? Hướng dẫn uppgift är att lyfta besökarnas upplevelse med sitt berättande, och genom detta utplåna missuppfattningar för att istället framhäva de känslor som är Bundna cho đến khi

platsen. En kulinarisk turistguide känner cho đến värdet av den plats eller matvara de presenterar, eftersom de har den nödvändiga kunskap som krävs, samt en egen uppskattningen av den Destination de visrmar fram, och viktigast av allt, de är angel.

Genom äkta respekt, ära och uppskattning förenar en kulinarisk hướng dẫn besökaren med den lokala kulturen qua món tráng miệng mat och ẩm thực. Hiệp hội Du lịch Thực phẩm Thế giới har undervisat och certifierat yrkesverksamma inom sektorn sedan 2008 och turistguider och resarrangörer sedan 2019. En certifiering är ett erkännande av chuyên nghiệp, erfarenhet och kunskap inom den Gastnomiska turistnäringen. Turistguider och resarrangörer som letar efter ett sätt att utmärka sig när resandet återupptas igen kan utforska våra utbildning- och certifierings-Alternativ här. 

Att ha ett öppet sinne för smaker och för fenomen liên quan đến mat i det samhälle du besöker är ett sätt att uppskatta platsens unika smak. Och genom att uppskatta smaken av en plats bidrar vi också cho đến att bevara den kulinariska kulturen och tráng miệng arv. Tôi slutändan är det detsamma du önskar för din besökande vän, att de uppskattar och njuter av din lokala mat och dryck, eller Hur?

Författare: Rosanna Olsson

Chia sẻ trên facebook
Chia sẻ trên twitter
Chia sẻ trên linkin
Chia sẻ trên pinterest